Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021




Πορτρέτο γυναίκας



Πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
(π. 336-323 π.Χ.),
ο λεγόμενος «Ερμής του Αζάρα».



Ογκιστέν Παζού
(Augustin Pajou, 1730-1809).
Ελιζαμπέτ Βιζέ Λε Μπραν (Élisabeth Louise Vigée Le Brun, 1755-1842), 1783.


Φανταστικό πορτρέτο του Ομήρου


Αποδίδεται στον Κλοντ Αρνού, τον λεγόμενο Λουλιέ
(Lulier, ενεργός από το 1543, πέθανε το 1580).
Πορτρέτο μικρού κοριτσιού, π. 1560.


Ζαν Ογκίστ Ντομινίκ Ενγκρ
(Jean-Auguste-Dominique Ingres,
 1780-1867).
Πορτρέτο του Φερντινάν-Φιλίπ ντε Μπουρμπόν-Ορλεάν (1810-1842), δούκα της Ορλεάνης, βασιλικού πρίγκιπα, 1842.


Ζακ-Λουί Νταβίντ
(Jacques-Louis David, 1748-1825)
και ατελιέ.
Ο θάνατος του Μαρά, π. 1794.


Λουί-Μισέλ βαν Λου
(Louis-Michel Van Loo, 1707-1771).
Το πορτρέτο του Ντενί Ντιντερό, 1767.


Φρανσουά Μπουσέ
(François Boucher, 1703-1770). Πορτρέτο της Ζαν Αντουανέτ Λε Νορμάν ντ’ Ετιόλ,
μαρκησίας ντε Πομπαντούρ, π. 1750.


Ατελιέ του Φρανσουά Κλουέ
(François Clouet, π. 1520-1572). Πορτρέτο του Ηρακλή-Φραγκίσκου (1554-1584), δούκα ντ’ Αλανσόν,
π. 1566-1567.


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,
γνωστός ως Γκρέκο (1541-1614). Πορτρέτο του Αντόνιο δε Κοβαρούμπιας (1524-1602),
 π. 1597-1600.


Ζαν-Μαρκ Νατιέ
 (Jean-Marc Nattier, 1685-1766). Πορτρέτο της Μαντάμ ντε Σομπρεβάλ (1700-1779) ως Ερατώς,
μούσας της λυρικής ποίησης, 1746.


Σερ Τζόσουα Ρέινολντς
(Sir Joshua Reynolds, 1723-1792). Πορτρέτο του Φράνσις Τζορτζ Χέαρ, του λεγόμενου Master Hare, 1788-1789.


Ευγένιος Ντελακρουά
(Eugène Delacroix, 1798-1863). Πορτρέτο της Λουσίλ-Βιρζινί Λε Γκιγιού (1831-1841),
θυγατέρας της γκουβερνάντας του καλλιτέχνη, π. 1840.


Κύκλος του Τεοντόρ Ζερικό
(Théodore Géricault).
Πορτρέτο ενός νέου καλλιτέχνη
στο ατελιέ του, π. 1820.


Φρανθίσκο Γκόγια
 (Francisco José de Goya y Lucientes,
 1746-1828).
Πορτρέτο του Λουίς Μαρία ντε Σιστουέ υ Μαρτινέθ (1788-1842),
2ου βαρόνου της Menglana, 1791.


Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστός ως Σάντρο Μποτιτσέλι
(Sandro Botticelli, π. 1445-1510)
και ατελιέ.
Πορτρέτο νεαρού άνδρα με κόκκινο σκούφο, π. 1480-1490.


Ατελιέ του Ντιέγκο Βελάσκεθ
(Diego Velázquez, 1599-1660), Πορτρέτο της Μαρίας-Άννας της Αυστρίας,
βασίλισσας της Ισπανίας , π. 1652.









Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021


"Υπάρχει μια ζωτικότητα, μια δύναμη ζωής, μια ενέργεια, μια επιτάχυνση, που μεταφράζεται μέσα από σας σε δράση και επειδή υπάρχει μόνο ένας από σας ανά πάσα στιγμή, αυτή η έκφραση είναι μοναδική".
Μάρθα Γκράχαμ 


"Κάνε το μέγιστο, κάνε το σωστά και κάνε το με στυλ".
Φρεντ Ασταίρ


"Αν χορεύεις με την καρδιά σου, το σώμα σου θα ακολουθήσει".
Μία Μάικλς 


"Για να χορέψετε πρέπει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Να γίνετε μεγαλύτεροι, πιο όμορφοι, πιο ισχυροί. Αυτή είναι η δύναμη, είναι η δόξα στη γη και είναι δική σας για να την πάρετε".
Άγκνες Ντι Μίλι


"Η δημιουργική διαδικασία δεν ελέγχεται από ένα διακόπτη που μπορείτε απλά να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε, είναι μαζί σας όλη την ώρα".
Alvin Ailey


"Μην αφήνετε το φόβο να σας κρατά πίσω. Το να είστε φοβισμένοι είναι ένα κομμάτι της ζωής. Αν πιστεύετε στο ταλέντο σας, θα ανακαλύψετε ότι είστε το μόνο άτομο που είναι μαζί σας".
Στέισι Τούκι 


"Η τέχνη είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις χωρίς να φύγεις από το σπίτι".
Twyla Tharp


"Απορρίπτω πραγματικά αυτή τη σύγκριση που λέει: "Ω, αυτός είναι καλύτερος. Αυτός είναι ο επόμενος καλύτερος. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο".
Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ 


"Η υπομονή δεν είναι συνώνυμο της αναμονής. Απαιτεί δουλειά, πίστη και αντοχή. Δουλειά για κάτι που θέλεις. Αν δεν το έχεις ακόμα, πρέπει να κάνεις περισσότερη δουλειά".
Martha Nichols 


"Εάν κοιτάξετε ένα χορευτή στη σιωπή, το σώμα του/της θα είναι η μουσική. Αν ενεργοποιήσετε τη μουσική, αυτό το σώμα θα γίνει επέκταση αυτού που ακούτε".
Τζούντιθ Τζέιμισον

 











Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021


ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ











Παιδί και παιδικό βιβλίο.. Μια αγάπη παντοτινή!

της Εύης Νικολαΐδου



Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει τα βιβλία; Αρκεί μια βιβλιοθήκη που στέκεται σε μια γωνιά του σπιτιού φορτωμένη με κάθε λογής βιβλία για να τού κεντρίσει την προσοχή και να τού ξυπνήσει το ενδιαφέρον; Δεν είναι αρκετό που βλέπει εμάς να διαβάζουμε βιβλία στο ελεύθερο χρόνο μας ώστε να κάνει το ίδιο; Εξάλλου, τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Κι, όμως, καμιά φορά μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι καθόλου. Η αγάπη ενός παιδιού για τα βιβλία δεν είναι κάτι που κληρονομείται ή υπαγορεύεται. Η σχέση του με τα βιβλία καλλιεργείται από μικρή ηλικία και αν στηριχθεί σε στέρεες βάσεις θα μετατραπεί σε αγάπη που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή.

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ταξιδεύουμε μέσα στις σελίδες του. Μεταφερόμαστε σε μέρη μακρινά, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα με τους χαρακτήρες της ιστορίας, κάνουμε τις ίδιες σκέψεις, έχουμε τις ίδιες προσδοκίες, τις ίδιες ανησυχίες. Κάθε βιβλίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μας δίνει ό,τι έχει και δεν έχει αλλά περιμένει να του δώσουμε κάτι κι εμείς.. Ένα χαμόγελο ακόμη κι ένα δάκρυ! Όχι, ως αντάλλαγμα αλλά ως ένα «ευχαριστώ»! Τα παιδιά είναι πάντοτε πιο πρόθυμα στο να δώσουν και ακόμη πιο δεκτικά στο να πάρουν. Η αγάπη για τα βιβλία πράγματι δεν κληρονομείται, ούτε υπαγορεύεται. Όμως, διδάσκεται! Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διδάξουμε στα παιδιά να διαβάζουν βιβλία από εσωτερική ανάγκη και όχι από καταναγκασμό;

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να γίνουμε κι εμείς για λίγο μαζί τους παιδιά και να πετάξουμε στη σφαίρα της φαντασίας. Θα μιλήσουμε για αγαπημένους ήρωες! Τα παιδιά λατρεύουν τους φανταστικούς ήρωες κι όλα έχουν από έναν που θαυμάζουν. Μιλήστε τους για τον δικό σας αγαπημένο παιδικό ήρωα. Ποιος είναι; Σε ποιο βιβλίο ζει; Όσο τον περιγράφετε θα διακρίνετε στο βλέμμα τους τη λαχτάρα ν' ακούσουν περισσότερα και μετά θα σας περιγράψουν με τον ίδιο ενθουσιασμό τον δικό τους αγαπημένο ήρωα. Πιθανόν να τον γνωρίζετε ήδη αλλά δεν έχει καμία σημασία. Δώστε στα παιδιά το χρόνο που χρειάζονται για να σας μιλήσουν για κάτι που αγαπούν τόσο πολύ. Η αρχή μόλις έγινε. Έχετε ένα κοινό ενδιαφέρον παρόλο που εσείς είστε μεγάλοι και αυτά παιδιά. Τους αγαπημένους ήρωες παιδικών βιβλίων!

Το δεύτερο βήμα είναι να επισκεφτείτε μαζί ένα βιβλιοπωλείο. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, τις περισσότερες φορές επιλέγουμε εμείς ποιο βιβλίο θα τους αγοράσουμε. Συνήθως είναι ένα βιβλίο που έχουμε διαβάσει όταν ήμασταν στην ηλικία τους και μας άρεσε, κάποιο που μας έχουν προτείνει ή που μόλις έχει κυκλοφορήσει. Αυτή τη φορά, όμως, η επιλογή θα είναι δική τους. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να ξεφυλλίσουν διάφορα βιβλία, να περιεργαστούν την εικονογράφησή τους, να εντοπίσουν ήρωες που θα τούς κάνουν εντύπωση. Διαβάστε τους τα οπισθόφυλλα από αυτά που τούς προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Μην τα καθοδηγείστε παρά μόνο αν ζητήσουν τη βοήθειά σας. Δεν έχει σημασία αν το βιβλίο που θα διαλέξουν είναι γνωστό ή όχι. Σημασία έχει να το επιλέξουν μέσα από δεκάδες άλλα. Τότε μόνο θα ανυπομονούν πραγματικά να το διαβάσουν.

Το τελευταίο βήμα είναι να καθίστε μαζί και να διαβάσετε το βιβλίο που έχουν επιλέξει. Αυτό το βήμα είναι και το πιο σημαντικό. Αν μια ιστορία διαβαστεί σωστά είναι ικανή να ξεπεταχτεί μέσα από τις σελίδες και να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των παιδιών. Και τότε θα τα μαγέψει! Δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να το κάνει κανείς. Απλά μπείτε μέσα στην ιστορία! Χρωματίστε τη φωνή σας, αλλάξτε τη χροιά και τον τόνο της ανάλογα με το χαρακτήρα που μιλάει. Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που ξέρουν να διαβάζουν διαλέξτε κι από ένα πρόσωπο στους διαλόγους. Μιμηθείτε ήχους με τα χέρια σας (π.χ. το χτύπημα μιας πόρτας) δίνοντας μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση. Γελάστε, κάντε γκριμάτσες, χασμουρηθείτε! Τα παιδιά θα το λατρέψουν! Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση πιθανόν να σας ζητήσουν να το διαβάσετε ακόμη μια φορά. Μην τούς το αρνηθείτε! Μόλις έκαναν το πρώτο τους πραγματικό ταξίδι στον φανταστικό κόσμο των βιβλίων και δεν θέλουν να τελειώσει τόσο γρήγορα!

Εξάλλου, τι είναι το παιδικό βιβλίο; Ένα ατελείωτο ταξίδι ως τα πέρατα του κόσμου. Κι όποιος το κάνει μια φορά θέλει να το κάνει και δεύτερη και τρίτη και δέκατη και... για πάντα!













Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021


L’ inverno si avvicina!

Siamo nell’ ultimo mese d’ autunno e l’ inverno arriverà presto. La durata della giornata si è notevolmente accorciata e ora si sta facendo buio verso le cinque del pomeriggio. La notte, che inizia molto presto, crea una sensazione di stanchezza e sonnolenza, ti prepara a rilassare i ritmi intensi ed a sdraiarti per riposare. Ovviamente questo non è possibile il più delle volte e quindi cerchi di continuare a finire il tuo lavoro, anche se il buio che si diffonde intorno a te, ti sfida a rinunciare a tutto ed andare a dormire.

Il tempo cambia ed insieme il nostro umore. Fa più freddo la mattina presto e la sera. Nelle zone montuose della Grecia sono già state accese stufe, caminetti e caloriferi. I vestiti che indossiamo sono di lana e tutti cerchiamo di riscaldarci. L’ inverno e il freddo limitano i nostri movimenti e ci costringono ad essere più chiusi a noi stessi. Il trasporto è meno facile, o per il tempo o per la nostra voglia di restare a casa.

La buona notizia è che nel nostro paese il sole non ci lascia quasi mai, tutto l’anno. Così, appena appare in cielo, ci rende felici e in modo magico, troviamo il tempo per un caffè nella piazza del nostro quartiere o vicino al nostro luogo di lavoro.

Tuttavia, l’ inverno ci premia per la nostra pazienza e resistenza, con le celebrazioni di Natale e Capodanno che tutti aspettiamo di riposare e di gioire. Ogni stagione è diversa e tutto segue il ciclo della vita. Buon inverno e sopportiamo il freddo e le sfide anche di questa stagione che arriva!

Anthoula P. Veziri







Winter is approaching

We are in the last month of autumn and winter will come soon. The length of the day has shortened considerably and now it is getting dark around five o’clock in the afternoon. The night, which starts very early, creates a feeling of tiredness and sleepiness, prepares you to relax the intense rhythms and lie down to rest. Of course this is not possible most of the time and so you try to continue to finish your work, even if the darkness that spreads around you, challenges you to give up everything and go to sleep.

The weather changes and with it our mood. It gets cold more early in the morning and in the evening. In the mountainous parts of Greece, stoves, fireplaces and radiators have already been lit. The clothes we wear are woollen and we all try to keep warm. Winter and cold restrict our movements and force us to be more closed to ourselves. Transportation is less easy, either because of the weather or our desire to stay home.

The good news is that in our country the sun almost never leaves us, all year round. So, as soon as it appears in the sky, it makes us happy and in a magical way, we find time for a coffee in the square of our neighborhood or near our place of work.

Nevertheless, winter rewards us for our patience and endurance, with the Christmas and New Year celebrations we all look forward to, to rest and rejoice. Every season is different and everything follows the cycle of life. Have a good winter and endure the cold and the challenges of this season that comes as well!

Anthoula P. Veziri








Πλησιάζει ο χειμώνας!

Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και σε λίγο θα έρθει ο χειμώνας. Η διάρκεια της ημέρας έχει μικρύνει αισθητά και τώρα νυχτώνει γύρω στις πέντε το απόγευμα. Η νύχτα, που ξεκινάει πολύ νωρίς, σου δημιουργεί ένα αίσθημα κούρασης και νύστας, σε προετοιμάζει να χαλαρώσεις τους έντονους ρυθμούς και να ξαπλώσεις για να ξεκουραστείς. Βέβαια αυτό δεν είναι τις περισσότερες φορές εφικτό και έτσι προσπαθείς να συνεχίσεις για να τελειώσεις τις εργασίες σου, έστω και αν το σκοτάδι που απλώνεται γύρω σου, σε προκαλεί να τα παρατήσεις όλα και να πας να κοιμηθείς.

Ο καιρός αλλάζει και μαζί και η διάθεσή μας. Κάνει κρύο περισσότερο νωρίς το πρωί και το βράδυ. Στα ορεινά μέρη της Ελλάδας, έχουν ήδη ανάψει τις σόμπες, τα τζάκια και τα καλοριφέρ. Τα ρούχα που φοράμε είναι μάλλινα και όλοι προσπαθούμε να ζεσταθούμε. Ο χειμώνας και το κρύο περιορίζουν τις κινήσεις μας και μας αναγκάζουν να κλεινόμαστε πιο πολύ στον εαυτό μας. Οι μετακινήσεις γίνονται με λιγότερη ευκολία, είτε εξαιτίας του καιρού ή της επιθυμίας μας να μείνουμε στο σπίτι.

Το καλό είναι ότι στη χώρα μας ο ήλιος δεν μας εγκαταλείπει σχεδόν ποτέ, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, μόλις εμφανιστεί στον ουρανό, μάς κάνει χαρούμενους και με έναν μαγικό τρόπο, βρίσκουμε χρόνο για έναν καφέ στην πλατεία της γειτονιάς μας ή κοντά στον χώρο της δουλειάς μας.

Παρόλαυτα, ο χειμώνας μάς ανταμείβει για την υπομονή και την αντοχή μας, με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που όλοι περιμένουμε, για να ξεκουραστούμε και να χαρούμε. Κάθε εποχή είναι διαφορετική και όλα ακολουθούν τον κύκλο της ζωής. Καλό χειμώνα να έχουμε και να αντέξουμε το κρύο και τις προκλήσεις και αυτής της εποχής που έρχεται!

Ανθούλα Π. Βεζύρη






Έκθεση Ζωγραφικής: «Αύρα καλοκαιρινή»   Ανθούλα Π. Βεζύρη   Πρόσκληση Σας προσκαλώ στην έκθεσή μου που θα  πραγματοποιηθεί στην ...