Τρίτη 19 Απριλίου 2022


Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό!

Έφτασε και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης.
Μετά από έναν δύσκολο και βαρύ χειμώνα, όλοι περιμένουν τις ημέρες του Πάσχα να γιορτάσουν, να αλλάξουν διάθεση και να χαρούν.

Τα σχολεία έχουν κλείσει, δάσκαλοι και μαθητές σταματάνε τα μαθήματα και χαλαρώνουν τους εντατικούς ρυθμούς της διδασκαλίας για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν ξανά τα μαθήματα μετά το Πάσχα, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Κάποιοι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια και άλλοι δουλεύουν περισσότερο τις ημέρες αυτές, αφού αυτό επιβάλλει το επάγγελμά τους. Οι αργίες της γιορτής του Πάσχα, δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, έστω και για λίγο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ετοιμάζονται να φύγουν για το χωριό τους, σε ορεινά ή παραθαλάσσια μέρη, σε κάποιο νησί, στο εξοχικό τους, στους γονείς τους ή κοντά στους φίλους τους. Πολλοί είναι και αυτοί που νοικιάζουν ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή σε σπίτι, προκειμένου να απολαύσουν το Πάσχα στην εξοχή. Η Αθήνα αδειάζει για μερικές μέρες, καθώς η γιορτή του Πάσχα είναι συνδυασμένη με τη φύση, με τα λουλούδια, με την άνοιξη.

Κάθε τόπος έχει τα δικά του πασχαλινά έθιμα, ενώ σε όλα τα μέρη της Ελλάδας ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο θρησκευτική, καθώς οι κάτοικοι της κάθε περιοχής προσπαθούν να στολίσουν με τον πιο όμορφο τρόπο τον Επιτάφιο της ενορίας τους, ώστε να ξεχωρίσει. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι εκκλησίες γεμίζουν από κόσμο, που περιμένει να ακούσει το «Χριστός Ανέστη» για να ανάψει τη λαμπάδα του και να δώσει το φιλί της αγάπης. Στο γιορτινό τραπέζι η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της και τα κόκκινα αυγά που τα τσουγκρίζουμε, για να δούμε ποιος θα είναι ο πιο δυνατός και ποιανού το αυγό θα σπάσει.

Την Κυριακή του Πάσχα στο πασχαλινό τραπέζι το κύριο φαγητό είναι το αρνί στη σούβλα και το κοκορέτσι, αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και ένας έμπειρος ψήστης που θα ξέρει να ψήσει σωστά το κρέας και στην ώρα του.

Όπως και να το γιορτάσει ο καθένας, το Πάσχα σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης, την καλοκαιρία, τη χαρά και την ελπίδα.

Χρόνια πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους, με αγάπη και υγεία!

Ανθούλα Π. Βεζύρη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Έκθεση Ζωγραφικής: «Αύρα καλοκαιρινή»   Ανθούλα Π. Βεζύρη   Πρόσκληση Σας προσκαλώ στην έκθεσή μου που θα  πραγματοποιηθεί στην ...