Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021


Το ελληνικό καλοκαίρι

Η πιο όμορφη εποχή για εμένα είναι το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι υπέροχο και όλοι οι Έλληνες το περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, για να κλείσουν τα σχολεία, να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους και να πάνε διακοπές. Έτσι, νοικιάζουν για μερικές μέρες ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή σε κάποιο ενοικιαζόμενο σπίτι, άλλοι πηγαίνουν στο χωριό τους, στον τόπο καταγωγής τους, στους γονείς τους, στους φίλους τους, στους κουμπάρους τους ή στους συγγενείς τους.

Εκείνο που σχεδόν όλοι αναζητούν, είναι η θάλασσα. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στις παραλίες, για να κολυμπήσουν για ώρες στα δροσερά και καταγάλανα νερά της. Η θάλασσα μάς αναζωογονεί, μας δημιουργεί ευεξία και χαρά, μας δροσίζει, μας χαλαρώνει και μας ξεκουράζει. Η πρόσβαση στην παραλία συνοδεύεται πάντα από έναν καφέ σε πλαστικό ποτήρι: φραπέ, φρέντο καπουτσίνο , φρέντο εσπρέσσο. Την τιμητική τους έχουν επίσης τα παγωτά, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.

Τα αντηλιακά είναι απαραίτητο αξεσουάρ, όπως επίσης τα κουβαδάκια με τα φτυαράκια, οι μπάλες, οι ρακέτες, οι μάσκες και τα βατραχοπέδιλα. Τα παιδιά φτιάχνουν τα κάστρα των ονείρων τους, τα οποία μετά από λίγο συνήθως καταστρέφονται από τα πόδια κάποιου θυμωμένου παιδιού, για να εκδικηθεί τον φίλο του στο παιχνίδι ή μπορεί να ισοπεδώνονται από τα κύματα της θάλασσας.

Τα μπαράκια στην παραλία, γεμίζουν κυρίως από έφηβους και νέους που θέλουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους ή να κάνουν νέες γνωριμίες. Η καλοκαιρινή μουσική που ακούγεται από τα μεγάφωνα, δημιουργεί χαρούμενη διάθεση και οι ρυθμοί γίνονται πιο χαλαροί. Κάποιοι άλλοι προτιμούν τα ουζερί με τους μεζέδες, για να τους ανοίξει η όρεξη για το μεσημεριανό φαγητό.

Το καλοκαίρι ακόμη και το ντύσιμο είναι πιο ανάλαφρο και πολλές φορές περιττό, αφού μπορείς να κυκλοφορείς όλη τη μέρα με το μαγιό σου και ξυπόλητος πάνω στην άμμο, χωρίς να σε νοιάζει αν θα λερώσεις τα ρούχα σου ή αν πρέπει να τα αλλάξεις για να κάνεις κάτι άλλο ή να πας κάπου αλλού.

Η ανεμελιά και η ευεξία που νιώθουμε το καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα, αποτελεί μία σημαντική πηγή θετικής ενέργειας, που αποθηκεύουμε ως πολύτιμο εφόδιο για τις υπόλοιπες μέρες που θα ακολουθήσουν, όταν θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, οι εργαζόμενοι θα πάνε στη δουλειά τους και όλοι  θα επιστρέψουν στις καθημερινές τους ασχολίες.

Ανθούλα Π. Βεζύρη









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Έκθεση Ζωγραφικής: «Αύρα καλοκαιρινή»   Ανθούλα Π. Βεζύρη   Πρόσκληση Σας προσκαλώ στην έκθεσή μου που θα  πραγματοποιηθεί στην ...